Politie neemt (nep)wapens in beslag

01/09

Foto: campagne politie

Leeuwarden / Grou – De politie heeft woensdagnacht een 27-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden omdat hij in het bezit was van een wapen. Agenten hadden informatie dat de man mogelijk over een vuurwapen zou beschikken en controleerden de Leeuwarder op het Ruiterskwartier. In een tas van de verdachte zat een wapen. Dit wapen, mogelijk een alarmpistool, is in beslag genomen voor vervolgonderzoek. De verdachte is ingesloten. In Grou werd woensdagavond een balletjespistool in beslag genomen. Agenten kregen informatie dat een groepje jongeren nabij de hellinghaven van het Pikmeer met een balletjespistool aan het schieten was. Toen de agenten polshoogte kwamen nemen, bleek dat het nepwapen bij een van de jongens thuis lag. Het nepwapen is in beslag genomen.

Campagne

De politie is 29 augustus gestart met een landelijke campagne tegen nepvuurwapens op straat. De politie krijgt 20 tot 30 meldingen per week over jongeren die met vuurwapens lopen. Nepvuurwapens, zo blijkt vaak achteraf, maar zo levensecht dat de politie dat niet op afstand kan zien. Voor de veiligheid van omstanders, en de eigen veiligheid, benaderen agenten de jongere als een vuurwapengevaarlijke verdachte. Met alle mogelijke gevolgen van dien. Kijk voor meer informatie over de campagne op politie.nl.